Over de sport

Is kickboksen niet gevaarlijk?


Kickboksen is een gevechtssport, dus niet geheel zonder risico. Maar kickboksen is niet gevaarlijker dan voetbal, wielrennen of skieën.

Met meer dan 47 jaar ervaring en door onze opleiding kennen we de valkuilen en risicomomenten bij training en competitie. Bovendien trainen we uitsluitend op tatami en gebruiken we hoofd, been- en vuistbescherming.

We dragen goed zorg voor onze leden, want hun veligheid en gezondheid gaat natuurlijk altijd voor.
Hoe zit het nu met de gordels en al die kleuren?


We gebruiken gordels met kleur- en symboolcodes als herkenning van het niveau van een kamper. Zo begint iedereen met een witte gordel en kan je "meten" (streepjes) en/of kleuren verdienen door examens af te leggen.
Op die manier leer je de sport en jezelf beetje bij beetje kennen en vermijdt je dat je ver onder of boven je eigen kunnen moet trainen en vechten.
In deze blogpost vind je meer informatie over onze kleurcodes en de vereisten voor het examen.
Is kickboksen een Olympische sport?


Jazeker. Sinds 2018 is kickboksen een erkende Olympische discipline. Je leest er alles over in dit artikel (in het Engels): http://wako.sport/en/news/2018/11/30/wako-recognized-by-the-ioc/944/

Kostprijs

Jamaar, is het nu karate of kickboks?


Het is ‘contact karate’, een andere naam voor kickboxing. Contact Karate Beveren beoefent meer specifiek de discipline ‘points fighting’. Op de website van onze federatie WAKO Belgium vind je meer informatie over de verschillende disciplines binnen kickboxing.
Hoeveel kost het?


Kickboksen is zeker niet de duurste sport die er is. Op onze pagina 'prijzen en praktische info' vind je meer informatie.
Waarom moet ik verzekerd zijn? Waarom is een medische keuring verplicht?


Elke sporter moet verzekerd zijn. Want hoe goed we ook ons best doen, we kunnen niet elk risico 100% uitsluiten.
Voor €40 per jaar - die in je lidgeld inbegrepen is - zorgen we voor een goede basisdekking.

De verzekering (en de club) vragen een medische keuring zodat je jezelf niet in gevaar brengt. Kickboxing is een intensieve sport die voor een kleine minderheid medisch gesproken niet de beste keuze is. Je huisarts kan dat risico perfect inschatten.
Is er een tussenkomst van het ziekenfonds voor het lidgeld?


Vaak wel. Contact Karate Beveren is een erkende sportclub en kickboxing is een Olympische discipline. Dat zijn vaak de vereisten voor terugbetaling. Kijk even op onze pagina " prijzen en praktische info". Daar staan links naar verschillende ziekenfondsen met informatie over terugbetaling en de procedures.

WAKO

Wat is WAKO?


WAKO (World Association of Kickboxing Organizations) is de internationale kickboksfederatie. De organisatie overziet de hele organisatie, erkenning, opvolging en vertegenwoordiging van kickboksclubs en -evenementen over de hele wereld. De federatie is erkend door het IOC, WADA, GAISF, ARISF, The World Games, FISU en Fair Play. De officiële Belgische vertegenwoordiging van WAKO is WAKO Belgium. Contact Karate Beveren is officieel erkend door WAKO Belgium.

Club

Hoe lang bestaat Contact Karate Beveren al?


Sinds 1973. In deze blogpost lees je meer over de historiek van onze mooie club.
Zijn de begeleiders goed opgeleid?


Jazeker. We beoefenen onze sport met trots en passie en hechten heel veel belang aan de kwaliteit van onze opleidingen en coaches. Trainingen - en zeker competietraining - worden enkel gegeven door ervaren sensei's (Japans voor coach).
Moet ik meedoen aan wedstrijden?


Niets moet, maar we moedigen het wel aan. Hier lees je nog eens waarom we dat doen.
Fysieke paraatheid en mentale weerbaarheid... wat bedoelen jullie daarmee?


Covid19

Is het veilig om te komen trainen? Met corona en al?


We volgen de coronamaatregelen strikt op. Dat betekent ondermeer:
- dat we de temperatuur meten bij aankomst
- dat iedereen handen dient te ontsmetten
- dat we mondmaskers dragen
- dat de groepen per sensei beperkt zijn
- dat we de algemene richtlijnen van Sportpark Beveren volgen: geen toeschouwers, geen kleedkamers, geen douches en naleven van de looplijnen- en richtingen.

Dat maakt onze trainingen perfect veilig. Laat je niet door Corona afschrikken!
Zijn er nog gordelexamens in 2020?


- Update 11.11.2020 - De examens voor onze -12 jarigen organiseren we in november-december.
Andere examens worden ingepland van zodra trainingen veilig kunnen hernemen.
Wordt mijn lidgeld terugbetaald voor de periode waarin we niet kunnen trainen?


Dat kan jammer genoeg niet. De meeste externe kosten voor de club bleven immers gewoon doorlopen, ongeacht of we nu trainen of niet. Denk maar aan verzekeringen, bijdragen aan WAKO of reeds gemaakte kosten voor toekomstige evenementen en tornooien. Bovendien hebben we de trainingsfrequentie deze zomer (van zodra het wel weer kon) enorm opgedreven met tot 4 trainingssessies per week, dus een deel van de 'verloren' tijd is zeker goedgemaakt.
Gaat de Flanders Cup nog door?


In 2020 komt er jammer genoeg geen Flanders Cup. We duimen dat we in 2021 de draad weer kunnen oppikken.
Welke oefeningen kan ik thuis doen?


Doe zeker mee aan onze Strava-groep en ga lopen of fietsen. Dat mag en het is goed voor de conditie. Deze trainingen kan je aanvullen met sit-ups, push-ups en leningheidsoefeningen. Jullie kennen ze allemaal, dus gewoon doen! Blijf scherp, blijf in conditie.
Mag ik komen trainen als ik me niet goed voel?


Neen. Zorg voor jezelf en bescherm je teamleden door niet te komen trainen als je je niet lekker voelt. Als je koorts hebt, mag je sowieso niet binnen.

Kies het zekere voor het onzekere en ga langs bij je huisarts.