top of page

Dit was 2015!


Na het barslechte jaar 2014, met enkel een mooie bronzen medaille voor Evelyn Neyens, moest onze club er terug staan in 2015.

Dat hebben we gelukkkig meer dan behoorlijk gedaan.


Eerst trokken we naar San Sebastian in Spanje voor het EK WAKO.

Onze delegatie bestond uit kampers Senne Maes, Jason Gyselinck , Yari en Yentl Van Gucht Jonas Masyn, Chaymae Kadi, Joyce Poppe, Arwhen Huyghe, maar ook Kiandro Lebon als assistent coach en onze trouwe top refs Patrick Masyn en Freddy Gyselinck.

Het resultaat was schitterend (en had met wat geluk eigenlijk nog beter kunnen zijn).


Brons was er voor in de - 50 kg juniors-klasse met Joyce Poppe en Yentl Van Gucht.  Chaymae Kadi behaalde voor de club het eerste in onze geschiedenis een medaille binnen in het light contact (- 70 kg).

Dé revelatie van het Europees Kampioenschap was toch Kiandro Lebon: ondanks een loodzware loting vocht hij een prachtparcours waarin hij 3 titelkandidaten opzij zette. In de finale kwam hij 2 luttele puntjes tekort voor het goud, maar we mogen met z'n allen trots zijn op een welverdiende zilveren plak.


Volgende tornooi op de kalender: het WK in Dublin. Dit prestigieuze tornooi is groots: er waren niet minder dan 63 deelnemende landen en meer dan 1100 deelnemers. Waaronder dus 5 leden en 1 ref van Contact Karate Beveren.


Nieuwkomer Bas Van Wolvelaer kwam hier uit in Light Contact en moet het meteen opnemen tegen de Oekraïner Ivan Hryshchuk (Vice Europees en Wereldkampioen!). Bas kon fysiek zijn mannetje staan, maar tegen het geweld en de ervaring van Ivan was Bas nog niet opgewassen.

De tweede deelnemer is Bjorn Van Hoyweghen die, ondanks zijn mooie wedstrijd, door de refs onsamenhangend werd beoordeeld. Hij verloor uiteindelijk zijn wedstrijd tegen de latere vice-wereldkampioen Roman Bründl!


Dan was Noël Daems aan de beurt: op dag 1 verraste hij iedereen door de sterke Turk Semerci Huseyin (TUR) te verslaan met duidelijke 21-19-cijfers. Jammer genoeg trof hij op dag 2 een ijzersterke Griek die een te moeilijke opdracht bleek


Ook Evelyn Neyens vocht zich in de kijker bij de - 60 kg dames. Na vrijloting voor dag 1, kwam ze op dag 2 van het tornooi kwam in actie tegen de Britse Stevie Parker. Parker werd met 13 - 3 van de tatami geveegd. Op dag 3 moest Evelyn tegen de regerende Wereldkampioene Shauna Bannon uit Ierland . Evelyn startte slecht, maar kwam gelukkig in de tweede en derde ronde onder stoom. Ze won de partij uiteindelijk met 13 - 9. Dat leverde Evelyn op dag 4 een finaleplaats op tegen de Italiaanse Luisa Gullotti, de vice-wereld- en regeredn Europees kampioene. Opnieuw start Evelyn slecht en ze kijkt na 2 ronden aan tegen een 2-7-achterstand.

Opgeven staat echter niet in het woordenboek van Evelyn en coach Marc De Block: Marc pusht Evelyn om agressiever uit de hoek te komen tegen de snelle Italiaanse. Zo kon Evelyn langzaam maar zeker dichterbij sluipen en in de allerlaaste seconde gelijk maken. Tot onsteltenis van de verbouwereerde Italianen ging Evelyn nog op dat ean voort en scoorde 2 punten om een 10-8 op het scorebord te zetten. Zo is de allereerste Wereldkampioen bij de volwassenen een feit.


En toen was er Nick Ramael, nog een klepper van formaat. Nick moest op dag 1 zijn eerste partij afwerken tegen een moeilijke Chileense kamper Ivan Salazar. Nick vond geen opening in de stugge defensie van de Chileen. Tot overmaat van ramp kreeg Nick een een elleboog op zijn neus kreeg. Omdat het bloeden niet leek te stoppen was het einde van de partij zeer dichtbij. De kamper krijgt immers maar 2 minuten om het bloeden onder controle te krijgen. In samenwerking met Red Cross Ireland konden we pas 10 seconden voor het einde van de 2 minuten het bloeden stoppen en kon de partij verder gaan. Het was niet makkelijk, maar uiteindelijk wel duidelijk: Nick won met 14-9.


Op dag 2 moest Nick het opnemen tegen een zeer sterke Bulgaar Stefan Arsov. De partij ging vrij gelijk op en in de derde ronde liet Nick zien dat hij de beste papieren had. Hij won op prachtige wijze met 9 - 7.


Op dag 3 moest Nick het opnemen tegen een Hongaar van het wereldberoemde Kiraly-team. Dat zou Nick aan de lijve ondervinden: na 2 ronden staat hij met 7 - 2 achter en lijkt de situatie met 2 resterende minuten uitzichtloos . Na nog amper 50 seconden in die laatste derde ronde was de stand nog steeds 7 - 3. En dan scoort Nick met een trap op het hoofd van zijn tegenstandster een 2-punter. De wedstrijd kantelet in Nick's voordeel en in de allerlaatste seconde weet hij nog de 7 - 7 te scoren en 1 minuut verlenging uit de brand te slepen. Beheerst maakte Nick het af en wint met 9 - 8 een ticket voor de finaleplaats.


Dag 4. De dag van de finale tegen vice-wereldkampioen en regerend Europees kampioen Ennio Giordano (ITA). Sowieso wordt het een lastig karwei om goud te halen voor Nick. Giorano pakt meteen sterk uit en zet Nick direct op een serieuze achterstand. Maar comeback-kid Nick komt in de derde ronde opnieuw terug. Na 3 rondes staan de bordjes gelijk. Zelfs na extra 1 minuut was er geen winnaar... De Golden Score moest beslissing brengen. Onze coach zag net zoals de centrale referee een punt van Nick, maar een Engelse ref verklaarde niets gezien te hebben. Deze catastrofale blunder - de videobeelden gaven ons achteraf gelijk - maakten een dubieus punt voor de Italiaanse uitdager mogelijk. Game over voor Nick, die zo met een vice-wereldtitel achterblijft. Een geweldige prestatie natuurlijk, maar hij verdiende goud...


Kenny Van der Venne bewees met een feilloos parcours nog maar eens dat hij een ref van wereldklasse is. Hij werd ei zo na beloond met de trofee voor beste pointfighting ref van het tornooi. Knap gedaan, Kenny!

Coach Marc De Block kon als coach van de nationale ploeg en als trainer van deze jongens en meisje niet anders dan overgelukkig zijn met deze mooie resultaten .


Met de titel van Evelyn haalt Contact Karate Beveren de eerste wereldtitel binnen bij de volwassenen. We hadden al een zevental wereldtitels bij de jeugd en Europese titels bij de volwassenen. Maar nu bereiken we weer een mijlpaal.

Coach De Block: "Als coach ben ik heel fier dat de cirkel rond is en dat we alles wat we te halen hadden, bereikt hebben . Hopelijk wordt WAKO ook een Olympische sport binnen enkele jaren... en dan gaan we uiteraard ook hier voluit voor een titel!"


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page