top of page

Dit was 2017

2017 was wederom een pareltje op tornooigebied (WAKO World Cup en B-tornooien): vele podiumplaatsen, mooie prestaties en Evelyn Neyens die verschillende grand champions aan haar palmares kon toevoegen.

Van zaterdag 2 september tot zondag 10 september trok onze club al voor het 18e jaar naar een EK en/of WK van WAKO. Een delegatie van 11, waaronder 5 geselecteerden van onze club (Joran Van Hoof, Katinka De Clippeleir, Amandi Rondas, Femke Wong en Kadi Chaymae) trekken vol goede moed richting Macedonië onder het motto "you can get it if your really want!"

Freddy Gyselinck vergezeld de groep als referee en Marc De Block en Wasima Bougrine tekenen present als coaches.


Laten we beginnen met een opmerkelijke prestatie: Freddy deed het zo goed als referee dat hij na het tornooi beloond werd met een Gold Pass. Hij is meteen ook een Class A Referee. De club wenst Freddy daar van harte mee te feliciteren!


En dan onze kampers. De groep was vrij jong en onervaren en een intensieve zomertraining kon hen nog niet allemaal op dit niveau brengen. De tegenstand en de indrukwekkende omvang van het tornooi zorgde bij enkele jonge leden duidelijk voor een stevige dosis stress.


Joran Van Hoof Joran (10 jaar - 28 kg Younger Cadet) startte zeer sterk maar werd toch overmand door de stress. Als jongste in zijn reeks ging hij met zware cijfers van de mat. Maar je wordt alleen maar beter en sterker als je tegen sterke tegenstanders vecht.


De stress speelde ook onze Alyssia De Clippeleir (- 37 kg Younger cadets meisjes) veel parten. Ze kon niet laten zien wat we weten dat ze waard is. Femke Wong (- 42 kg older cadets meisjes) moest naast haar zenuwen ook een zeer imponerende tegenstandster - een Russisch meisje die een kop groter was dan Femke - overwinnen. Femke verweerde zich heel goed, maar in haar eerste jaar bij de older cadets was kwam ze vooral nog wat gewicht tekort. Kop op kampers, verliezen en weer doorgaan hoort bij het traject van echte winnaars.

Amani Ronda (- 37 kg younger cadets) was zelfzekerder in haar gevecht. Amani wist na haar vrijloting te winnen van een Engels meisje met 12 - 10. Daarna trad ze aan tegen de latere Europese Kampioene, de Hongaarse Reka Pantya. Amani moest niet onderdoen voor de kampioene. Hoewel de overwinning binnen haar bereik was, moest ze uiteindelijk de duimen leggen met slechts 3 - 5. Hoedanook erg knap gedaan van Amani met een mooie verdiende bronzen medaille als resultaat.


Chaymae Kadi trad - net zoals de eerder vermelde leden - aan in Pointfighting, maar ook in het Light Contact. In het Pointfighting deed Chaymae mee in -70 kg juniors.

In haar eerste partij moest ze meteen uit tegen een sterke Croatische tegenstandster maar Chaymae was zeer goed en won met 20 - 16. Daarna volgde een kamp tegen een al even sterke Italiaanse. Deze kamp was er na een light partij duidelijk teveel aan: door de vermoeidheid kon Chaymae nog amper een vuist maken en ze verloor met stevige cijfers. Desalniettemin onthouden we een prestatie op karakter en een prachtig mooie bronzen medaille!


Wat we ook onthouden is dat er in het light contact werkelijk geen maat stond op de prestaties van Chaymae. Eerst werd een Pools meisje opzij gezet met een vlotte 3 - 0. Dat betekent dus dat de 3 referees Chaymae unaniem de winst gaven (de score wordt hier bepaald zoals in het boksen). Als je meer wil weten over de verschillen tussen Pointfighting en Light Contact, dan kan je dat hier nalezen op de website van WAKO Belgium.

Haar 2e partij vocht Chaymae tegen de ongelooflijk sterke Russische Violetta Kosenkova. Chaymae moest het onderste uit de kan halen maar ook hier won ze met 3 - 0. Dat is niets minder dan een fenomenale prestatie. Dan was er de finale tegen alweer een Croatische Elizabeta Crnkovic. Het ging volgens onze coach gelijk op, maar de refs zagen het net iets anders: Chaymae verloor onterecht met 3 - 0. Al lagen de scores per ref heel dicht bij elkaar, het voelt als een zeer onterechte uitslag. Voor onze club is Chaymae de morele Europees Kampioene!


Conclusie: Contact Karate Beveren heeft België uitstekend vertegenwoordigd met 2 bronzen en 1 zilveren medaille . Knap gedaan aan alle leden en volgend jaar halen we zeker meer medailles, met andere kleuren!


WAKO WK BUDAPEST

Van 4 tot 12 november vonden in Budapest de wereldkampioenschappen kickboksen plaats. België trad voor het eerst aan met kampers uit 4 disciplines: pointfighting, light contact, low kick en K1. Je leest hier wat de kenmerken zijn van elke discipline.


Er waren 61 landen en ruim 1.460 deelnemers in 6 disciplines in Budapest, wat nog maar eens wijst op de groei en de populariteit van onze sport. Wist je trouwens dat 98 landen van de 126 die bij WAKO zijn aangesloten Olympisch erkend zijn en financieel ondersteund worden? België hinkt jammer genoeg weer achterop: wij zijn als sport nog niet erkend, laat staan Olympisch erkend. Een schande, maar dit terzijde.


De pointfighting kampers kwamen van Contact Karate Beveren: Noel Daems, Nick Ramael (verdedigend vice-wereldkampioen), Kiandro Lebon en Evelyn Neyens (uittredend wereldkampioene). Beveren kwam dus naar Hongarije op volle kracht.

De andere kampers uit de delegatie kwamen uit alle hoeken van België. Europa Gym uit Hulshout in de Kempen zorgden voor extra tatami collega´s.


Hoe bracht iedereen het er van af?

Hierbij een kort verslag.


Robin Bruynseels (- 63 kg Light contact) van Europa Gym had een off day en verloor zijn partij. Clubgenoot  Maarten De Winter (- 79 kg) was zijn eerste ronde vrijgeloot en kwam in zijn eerste partij tegen een kamper uit Israel. Onze vriend had geen schijn van kans tegen Maarten: het werd 3 - 0. De tweede partij wist Maarten ook al te winnen tegen een vrij goede Chileen: het werd 2 - 1. En toen botste Maarten op een zeer sterke Italiaan: Maarten verloor met 0 - 3, maar niet zonder een mooie bronzen medaille te versieren. Een beetje jammer toch, omdat een finale écht in het verschiet lag.


Bij de Low Kick waren er 2 kampers uit Wallonië: Ait Oussakour Lachen (- 75 kg) en Jonathan Vagnarelli (- 67 kg). Beide kampers deden hun uiterste best, maar konden zich niet plaatsen. Ook in K1 waren er verliespartijen voor Lorenzo Lebon (- 60 kg) en Levi Kuycken (- 91 kg). Karim Taquet (- 81 kg) en Youssef Challouki (- 75 kg) wisten zich wel een ronde verder te knokken. Karim trof in de tweede partij een te zware tegenstander. Hij kampte voortreffelijk maar verloor toch met 0 - 3., Youssef vocht ondertussen als een leeuw in zijn eerste partij en won met 3 -0.  Na deze match moest Youssef voor de 2e ronde door een schouderblessure de handdoek in de ring gooien. We zullen jammer genoeg nooit weten of Youssef de finale zou gehaald hebben.  

En dan Contact Karate Beveren. We deden het in de Pointfighting opnieuw voortreffelijk en onze inspanningen werden omgezet in medaillewinst. Dit al voor het 17e WK en EK! Op 2 EK's en 1 WK haalden we geen medaille, maar verder wat Contact Karate Beveren steeds een fiere vaandeldrager en medaillewinnaar voor België!


Pechvogel van dienst was Noel Daems (- 79 kg). Hij hield langs stand tegen de latere finalist, maar kwam verkeerd neer en blesseerde zijn been. Het werd 7 - 11 en einde droom voor Noel. Sport kan hard zijn...


Nick Ramael - die zijn vice wereldtitel van 2 jaar geleden verdedigde - begon sterk tegen een Mexicaan en wist de winst binnen te halen (18 - 19). In zijn tweede partij  kon Nick op 3 seconden voor het einde normaal niet meer verliezen maar werd na een stomme fout bestraft met een minus punt. De droom van de halve finale spatte uiteen toen de Griek de golden goal (dit is het winnende punt na de verlengingen) scoorde.Nick verloor uiteindelijk met 13 - 14, maar dan wel  van de latere vice wereldkampioen.


Dan bekijken we de prestatie van onze getalenteerde junior Kiandro Lebon (- 74 kg) die hier voor de eerste maal bij de volwassenen op het hoogste niveau moest bevestigen. En dat heeft hij fantastisch gedaan! Zijn eerste partij was tegen een sterke Griek, maar Kiandro toonde zijn klasse en won schijnbaar gemakkelijk met 14 - 8. De tweede partij was ook al tegen een zeer sterke Engelsman en ook hier liet Kiandro geen steken vallen; hij won overtuigend met 10 - 4. Volgende tegenstander: de vice-wereld- en Europese kampioen. Kiandro - die toch vrij gemakkelijk tot in de halve finale was geraakt - was niet onder de indruk van zijn tegenstander en indien de refs in het beging van de 3 de ronde de 2 punter op het hoofd van de Sloveen hadden gezien had de partij misschien helemaal anders verlopen dan de 16-12 die nu op het scorebord stond. Hoedanook een fantastische entree voor Kiandro met een bronzen medaille .


Last but not least: Evelyn Neyens. Ze moest haar wereldtitel verdedigen en deed dat met glans via grote hindernissen.  Na vrijloting trof Evelyn in haar eerste partij de Hongaarse wereldkampioene. Geen hapklare brok, maar toch won Evelyn overtuigend met 17 - 10, Daarna was er een Engels meisje. Zeer sterk met de benen, maar ook geen probleem voor Evelyn. Ze wist raad met de Engelse, maar ook hier sloeg het noodlot toe toen Evelyn bij 10-5 verkeerd neerkwam en haar voet omsloeg. Ze kon met een zware blessure en de nodige pijn de wedstrijd afmaken met een 17 - 7 op het scorebord.

Met deze blessure aan de vooravond van de finale zag het er niet goed uit. Gelukkig hadden onze Ierse vrienden een uitstekende kinesist bij die ons gerust stelde en 's avonds in hun hotel - 15 km verderop - nog een extreme pjinbehandeling gaf imet acupunctuur. Hij gaf haar de nodige tips voor de avond en ochtend. De volgende ochtend heeft hij Evelyn professioneel getapt. Zo kan zo na een bang nachtje en een pijnstiller haar finale alsnog afwerken.

Het ging goed zolang Evelyn niet trapte naar haar tegenstandster. Ze miste snelheid en verloor telkens punten. Maar wat aanvallend niet lukte (dat had haar coach haar ingefluisterd) zal wel verdedigend lukken. Die defensieve strategie lukte: telkens de Italiaanse aanviel scoorde Evelyn op een voortreffelijke wijze en zo wist ze na een pijnlijke 6 minuten kampen haar tweede wereldtitel binnen te halen!  Dit is voor haar een Wereldtitel die haar nooit meer zal loslaten en dat geldt voor coach Marc De Block evenzeer.

Je hebt straf, straffer en Neyens...


De blessure van Evelyn speelde ons wel parten bij de team fight met 3 mannen en 1 vrouw. Evelyn op halve kracht bleek jammer genoeg een te grote handicap die we met Nick Ramael (Europa Gym) en onze 2 Beverse youngsters Kiandro Lebon en Robin Bruyneels niet konden opvangen. We verloren van de latere zilveren medaillist Oostenrijk. Een beetje jammer dat we nooit zullen weten hoe we het hadden gedaan met een fitte Evelyn erbij.


Hoedanook een geslaagd Wereldkampioenschap voor België in het algemeen en voor onze club Contact Karate Beveren in het bijzonder.


Een zeer fiere coach, Marc De Block.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page